кӱкташ
кӱкташ, кӱэшташ, шолташ
Эти слова имеют значение «варить, печь». Кӱкташ – «варить, печь мясо, картофель и т.д.)». Кӱэшташ преимущ. «печь что-либо на сковороде, картофель на огне». Шолташ «варить (что-либо на воде, молоке и т.д.)».
Шкенжым [Эрвика] тӧрла, кочкаш-йӱашат кӱктен ямдыла. Себя [Эрвика] наряжает и есть-пить готовит.
Самырыкракше котомка гыч киндым, кӱктымӧ шылым, сӧсна коям лукто. Кто помоложе из котомки достал хлеб, вареное мясо, свиное сало.
Сакар, шем мучашан тоя дене тулшолым шергалын, пырчылалт йӱлен шыраныше ломыж йымак пареҥгым кӱэшташ опта. – Кӱэштме пареҥгым утларак йӧратем, – манеш тудо. Сакар, раздвигая угольки палкой с чёрным концом, кладёт печь картошку в искрящуюся горячую золу. – Печеную картошку больше люблю, – говорит он.
– Шолташ але шинчалташ? шке дечше йодеш [Яндышев], вара мутшым кошарта: – Шолташ возеш, кочкаш йок. Колым эрыкта, примусым ылыжта, кол шӱрым кӱкташ шында. – Сварить или засолить? – спрашивает себя [Яндышев], потом завершает свою речь: – Придётся сварить, есть нечего. Чистит рыбу, зажигает примус, ставит варить уху.